Termékek

Webra 3.0 Tartalomkezelő

2009. április 03.

A Webra egy innovatív, nagy mennyiségű adattal is gyorsan működő, teljesen web alapú tartalomkezelő rendszer. Alkalmas mind a kis-, közép- és nagyvállalatok, mind az államigazgatási és oktatási intézmények kiszolgálására. Az adminisztrációs felületek képei megtekinthetők a „Miért Webra?” című cikkben.

A széleskörű, Web 2.0 technológiákat felhasználó alaprendszeri szolgáltatások segítségével könnyedén építhetünk:
 • Portál
 • Intranet
 • Extranet
 • Csoportmunka támogató
 • Automatizált feldolgozó
 • Interaktív flash portál
 • Tudásbázis, elektronikus könyvek tárolására alkalmas
rendszereket.
 
A vállalatok és intézmények beszerzéseik során változatos informatikai környezetet alakítanak ki. A Webra a legtöbb informatikai környezetbe integrálható. Többféle adatbázis-kezelő szoftverhez, illetve web szerverhez illeszthető. Így a legtöbb esetben új szoftver licenc beszerzése nem szükséges. A Technológia cikk részletesen bemutatja a rendelkezésre állással, illeszthetőséggel, belső felépítéssel kapcsolatos képességeket.
 
Minden portálunk esetén az akadálymentességre vonatkozó irányelveket (W3C-WAI) messzemenőkig figyelembe vesszük és betartjuk.
 
„A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO), illetve keresőmarketing az a tevékenység, melynek célja, hogy egy weboldalt a webes keresők (mint például a Google) megtaláljanak, és a találati listában minél előrébb mutassanak.” – Wikipedia
 
Felhasználói navigáció és keresőoptimalizálás szempontjából kiemelkedő képességekkel rendelkezik a Webra alaprendszere, melyet külön érdemes kiemelnünk.

Beszédes URL-ek, keresőoptimalizálás

 • Rövid, beszédes oldalcímek automatikus generálása az összes tatalomhoz menüpontok/rovatok neveiből. Például www.sajatoldal.hu/termekek
 • Automatikus örököltetés rovatnév változás esetén. Az összes alrovat, tartalom beszédes URL-jének változtatása, amennyiben szerepel az eredeti rovatnév.
 • Ékezetes beszédes URL-ek alkalmazásának lehetősége.
 • Automatikus, testreszabott 404 hibaoldal nem megfelelő URL esetén. Biztonsági szempontból (pl. SQL injection blokkolás) is hasznos funkció.
 • Több domain kezelése akár rovatonként is. Így tetszőleges számú (al)portál kialakítható és kezelhető ugyanazon a Webra rendszeren.
 • Több beszédes URL mutathat ugyanarra a tartalomra, mely a rövidítések miatt hasznos.
 • URL ütközések automatikus elkerülése egyedi URL-k generálásával.
A keresőoptimalizálást segíti még a címkefelhő modul, az egyes tartalmi objektumok címeinek és alcímeinek megfelelő kiemelése, az akadálymentes (WAI) oldalfelépítés és további a Webra által alkalmazott technológia.

 
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a funkciókat, melyek a Webra alaprendszer részét képezik és telepítés után azonnal a felhasználó rendelkezésére állnak.

Menüpontok

A tartalom hierarchikus rovatokban található a Webra rendszerben, amely működését tekintve nagyon hasonló a Windows mappáihoz. Bármelyik rovatból készíthetünk menüpontot egy kattintással. A menüt megjelenítési módját is meghatározhatjuk a publikus oldalon: egyszintű menü, létra menü, legördülő menü. Kép megjelenítése is lehetséges a menüpont helyén. A menüpontokat a cikkekhez hasonlóan azokkal együtt is listázhatjuk, mivel bevezető is szerkeszthető hozzájuk.

Cikkek

A cikk az egyik legfontosabb tartalmi elem. Az összes hírt, információt, tájékoztató szöveget, stb. cikk formájában hozzuk létre és mentjük el portálunkon. A honlapunk egyes oldalain listázhatjuk a cikkeket címmel, dátummal, szerzővel, bevezetővel vagy akár a teljes cikktörzzsel együtt. Természetesen a cikk címére vagy a bővebben hivatkozásra kattintva is eljuthatunk a teljes cikk megjelenítéséig.
 
A cikkek listázása történhet súly szerint tetszőleges sorrend beállításával, vagy létrehozási, utolsó módosítási, megjelenítési dátum szerint vagy ezek kombinációjával. Létrehozhatunk vegyes listázókat is alrovatok/almenüpontok, cikkek, dokumentumok, képek egyszerre történő megjelenítésével. A rekurzív listázó a kiválasztott menüpont összes almenüjéből listáz, de kivételeket is definiálhatunk. A listázott dokumentumok típusát ikonnal jelezzük, valamint a fájlméret is kiírása kerül.
 
A szimbolikus linkek létrehozásával ugyanaz a tartalom tetszőleges számú menüpontban és az oldalon belül több helyen is megjeleníthető, miközben elég egyetlen egy helyen módosítani. Saját stílusokat hozhatunk létre és szerkeszthetünk. A tartalom végső kinézetét az előnézeti kép segítségével tekinthetjük meg. Oldalon belüli hivatkozás is elhelyezhető, flash, videó, képgaléria, kép, táblázat beilleszthető. A képaláírások meglétére különösen ügyel a rendszer az akadálymentesség érdekében.

Honlaptérkép

A teljes, menüpont lista hierarchikus megjelenítése automatikusan. A menüpont nevek és a struktúra változásait automatikusan követi és ennek megfelelően generálja a honlaptérképet. Az egyes menüpontokra kattintva eljutunk az adott menüpont tartalmához. A Google és már kereső alkalmazások szempontjából is hasznos funkció, mivel ezen az egy oldalon keresztül a portál szinte teljesen bejárható. Nagy mélységű portálok esetén nem szükséges a teljes hierarchia generálása. Ebben az esetben meghatározható, hogy mely szintig kívánjuk generálni a honlaptérképet.
 

Adminisztrációs felület

Az adminisztrációs felületek képei megtekinthetők a „Miért Webra?” című cikkben. Az összes tartalom (cikk, kép, dokumentum, videó, ...) felöltését és kezelését ezen a felületen keresztül tehetjük meg. További fontos funkciói:
 • többnyelvű portál és adminisztrációs felület támogatása,
 • több szintű jogosultságkezelés,
 • cikkek formázása, hivatkozások, képek, dokumentumok beillesztése,
 • Word, Excel, PowerPoint állományokból másolás-beillesztés a honlap arculatának megőrzésével,
 • rovatszerkezet kialakítása,
 • oldalak felépítésének szerkesztése (struktúraszerkesztő), új modulok beszúrása,
 • tartalmak jóváhagyása (engedélyezés), aktiválása,
 • felhasználói adminisztráció,
 • Excel export,
 • Lomtár.

A központi biztonsági modul

Feladata a portál védelme, a felhasználói adatbevitel központi ellenőrzése, a támadások kiszűrése és naplózása riasztással összekötve. Az adminisztrációs felületeket titkosított csatorna (SSL) kialakításával védjük. A jogosultsági rendszer többszintű, a jelszavak bonyolultsága meghatározható, de elektronikus aláírással is lehetséges a beléptetés vagy más rendszerhez (pl. Active Directory) kapcsolódva.
Objektumonként, rovatonként is meghatározható a jogosultságkezelés. A felhasználók csoportokba sorolhatók. SQL injection, XSS és más támadási technológiák elleni védelem része a biztonsági modulnak.

Dokumentumok, kép- és videógaléria

A dokumentumokat, képeket, videókat feltöltés után listázhatjuk a portálon vagy kép-, videógalériába rendezhetjük. A videókat egy automatikus konvertáló program segítségével beágyazott, lejátszható filmekké alakítjuk. Dokumentumokra is mutathat szimbolikus link. Dokumentum cseréje esetén elég az eredetileg feltöltött dokumentumot lecserélni.
Kereshetünk a feltöltött dokumentumok tartalmában. A képgaléria megjeleníthető lightbox segítségével vagy külön erre a célra tervezett ablakban léptetéssel, indexképekkel.

Kereső

Szó, töredék szavak, kifejezések keresése mind a portálon, mind az adminisztrációs rendszeren belül. Időszak korlátozás, rovatkorlátozás megadása paraméterezhető. A struktúrában adott helyen szereplő szavak keresése. Például csak a címekben is kereshetünk.
 
További funkciók:
 • Google Analytics/Webaudit kód beillesztése,
 • kapcsolat felvétel űrlap - e-mail küldés központi címre,
 • oldal nyomtatása,
 • cikk küldése e-mailen,
 • aktuális dátum, névnap megjelenítése,
 • Google Map beillesztés.