A színfalak mögött

Tömeges SMS, SMS fizetés, nyílt forráskód

2008. november 12.

Üzleti problémák

Gyakran keresnek fel bennünket az alábbi üzleti igények, tervek valamelyikével:
 • nyereményjátékot, szavazást szeretnének szervezni,
 • SMS/MMS falat megvalósítani portáljukon,
 • SMS/MMS-ben tartalmat feltölteni,
 • automatizáltan adatbázist lekérdezni/frissíteni (pl. legfrissebb árfolyamok, raktárkészlet, kódellenőrzés),
 • alternatív, hatékony, kisebb összegek kezelésére alkalmas elektronikus fizetési megoldást szeretnének web áruházuk, jegyeladó rendszerük kiszolgálására,
 • Internet nélküli mobil kiszolgálást kívánnak biztosítani felhasználóiknak,
 • paraméterezhető riasztási rendszert csatolnának szervereikhez, szoftvereikhez,
 • egy fontos eredményről azonnal több 10 000 felhasználót szeretnének értesíteni.

Általános kihívás

A fenti üzleti igények mindegyike ugyanarra a problémára vezethető vissza, a mobil szolgáltatások és az Interneten elérhető tartalomkezelő rendszer integrációjára. Hogyan lehet könnyen, gyorsan kapcsolódni SMS küldő/fizető rendszerekhez? - erre a kérdésre keressük a választ.
 
Az SMS-ek feldolgozása már a folyamat könnyebben megvalósítható része, amelyhez az egyes esetekre szabott egyéni megoldásokat biztosítunk partnereink számára. Nyereményjátékok/szavazás esetén szövegelemző algoritmusokkal növeljük a rendszer rugalmasságát. SMS fal és tartalomfeltöltés esetén az adminisztrációs felületen lehet nyomon követni előzetes vagy utólagos moderálással az SMS üzenetek megjelenését. A beérkezett SMS-ből kinyert információ alapján a háttéradatbázisok vagy más Interneten keresztül elérhető rendszerek könnyen lekérdezhetők. Képesek vagyunk kapcsolódni a mobil szolgáltatók által közösen kialakított SMS fizetési infrastruktúrához. Riasztási rendszerünk esetén többféle eseményhez definiálhatók különböző tartalmú SMS-ek. A közvetlen mobil szolgáltatóhoz való kapcsolódás lehetővé teszi a nagysebességű üzenetküldést több 10 000 felhasználó számára.

Tömeges SMS

Az SMS küldés legegyszerűbb módja, amikor egy SIM kártya segítségével küldjük el üzeneteinket. Ebben az esetben a szokásos módon vásárolhatjuk meg a kártyát, nem vonatkoznak rá speciális feltételek. Érdemes természetesen az SMS küldésre kialakított csomagot választani az adott szolgáltató kínálatából. Így tudjuk alacsonyan tartani költségeinket. Ebben az esetben egy az e-mail-t SMS-é, illetve az SMS-t e-mail-é alakító átjáró segítségével kapcsolódunk a SIM kártyához külön hardver segítségével. A módszer hátránya, hogy ~1 000 SMS/óra kapacitással bír, de sok esetben ez is elegendő.
 
Az SMS küldés gyorsabb módja az egyes mobilszolgáltatók Interneten keresztül is elérhető SMS küldésre/fogadásra alkalmas szolgáltatásához való kapcsolódás. Ebben az esetben a kapacitás eléri, illetve meghaladhatja az 5 SMS/másodperc értéket. Ez akár 18 000 SMS-t jelenthet óránként. A kapcsolódás Interneten keresztül, titkosított csatorna (https) segítségével történik. Különösen szenzitív adatok esetében külön bérelt vonalon is történhet a csatlakozás. Az SMS küldés és fogadás protokollja eltérő az egyes szolgáltatók esetén (pl. XML-SOAP, UCP, stb.). Ezt azonban a Webra SMS kapcsolódási modulja elrejti a felhasználók, adminisztrátorok szeme elől.

SMS Fizetés

A web áruházaink eddig utánvétes, bankkártyás, PayPal, stb. lehetőségeket biztosítottak a termékek árának kifizetésére. Új lehetőségként az SMS fizetést ajánljuk partnereink figyelmébe, amellyel kényelmesen és gyorsan fizethet bárki, aki rendelkezik mobiltelefon előfizetéssel. A megoldás egyik nagy előnye, hogy nem igényel Internet kapcsolatot, azaz bárhonnan kezdeményezhető, ahol SMS tudunk küldeni. Így akár a helyszínen is elkerülhetjük a sorbanállást néhány SMS elküldésével. Ha SMS-ben visszaigazoltuk vásárlásunkat, akkor a beérkezett kód segítségével igénybe vehetjük a kiválasztott szolgáltatást. Ebben az esetben a fizetés a mobilszolgáltató által elküldött számlán keresztül valósul meg.
 
Interneten keresztül a bankkártya alapú fizetéshez hasonlóan SMS segítségével is kiegyenlíthetjük a kiválasztott termék/szolgáltatás ellenértékét. A termék kiválasztása utáni lépés a Mobil Vásárlás kiválasztása, majd az SMS-ben történő megerősítés. A web áruház fizetést kezelő modulja ezután megerősítést kap a Mobil Vásárlási rendszertől, hogy a tranzakció sikeres volt vagy sem. Sikeres tranzakció esetén a kiválasztott termék kiszállítása megkezdődik, vagy a megvásárolt szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges vonalkódot azonnal kinyomtathatjuk.

Nyílt forráskód - Kannel

A Kannel egy nyílt forráskódú SMS és WAP átjáró. Célja, hogy mindenki számára szabadon elérhetővé tegye mind a mobilszolgáltatók, mind más specializált szolgáltatók infrastruktúrájához való kapcsolódást a speciális protokollok elrejtésével.
 
Támogatja az alábbi protokollok szerinti SMS küldést:
CIMD 1.3, CIMD 2.0, SMPP 3.4, UCP/EMI 4.0, SEMA SMS2000 OIS
 
A Webra SMS modul megvalósítása során felhasználtuk a Kannel programot, de az UCP protokoll egyes mezőinek kitöltése hiányos volt. Ezért továbbfejlesztettük a nyílt forráskódot, majd a fejlesztés végén saját, hozzáadott kódsorainkat is nyílt forráskódúvá tettük és elküldtük az eredeti szoftver fejlesztőinek. Az általunk létrehozott Kannel letölthető innen.

A megoldás előnyei

 • Nagy tömegű, gyors SMS küldés és fogadás
 • Hatékony szövegfeldolgozás
 • Gyors és kényelmes fizetési megoldások
 • Internet nélküli mobil megoldás