A színfalak mögött

BME előadás: Tartalomkezelési technológiák

2009. április 29.
Vándor Tamás, fejlesztési-igazgató meghívott előadóként 2 bemutatót tartott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a Tartalomkezelési technológiák tárgy keretében.
Tartalomkezelő rendszerek előadás
Tartalomkezelő rendszerek előadás

A mai webes világban a tartalomkezelő rendszereknek nagyon szerteágazó és sokféle igénynek kell megfelelniük. Egységes, könnyen kezelhető admiisztrációs felületen kell kiszolgálniuk többféle médiatípus feltöltését, publikálását, módosítását igen változatos informatikai környezetben. Ügyelnünk kell a biztonságra, jogosultságkezelésre és mindezt magas rendelkezésre állással, gyors oldalépítéssel párosítva kell nyújtaniuk.

A bemutató áttekintést ad a CMS (Content Management System - Tartalomkezelő rendszer) szoftverek általános felépítéséről, összehasonlítja a kötegelt és dinamikus publikálást, bemutat egy lehetséges magas rendelkezésre álláshoz szükséges architektúrát, ergonómiai kérdéseket vet fel, gyorsítótár megoldásokat elemez és a legalapvetőbb biztonsági óvintézkedésekkel is foglalkozik. 

 

Akadálymentesség (W3C WAI) előadás
Akadálymentesség (W3C WAI) előadás

Egy külön, teljes előadás keretében az akadálymentesség témakörét vesszük górcső alá. A nemzetközi W3C WAI (Web Accessibility Initiative) ajánlás irányelveit ismerteti a prezentáció. Az akadálymentesség nem csak a vakok és gyengénlátók számára teremt előnyös környezetet, hanem más csoportok számára is, amelyekre első pillanatban nem is gondolunk.

A kormányzati KIETB ajánlás, valamint az USA Rehabilitation Act 508. section is tartalmazza a W3C WAI ajánlásainak egy részét.

A jövő portáljai szempontjából kiemelten fontos, hogy akadálymentes honlapokat és azok létrehozását segítő Tartalomkezelő rendszereket fejlesszünk.