Megoldások

Oktatási és Kulturális Minisztérium

2009. december 29.
Új arculat, gyorskereső,
beszédes URL, akadálymentesség, 20 000+ cikk

Új arculat, könnyű kezelhetőség

Információ, információ és még több információ. A 90-es években a minisztériumok honlapjai csupán néhány 100 cikket tartalmaztak. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenlegi portálján a jogelődök archívumban megőrzött tartalmaival együtt 20 000-nél is több cikk található a legkülönbözőbb oktatási, kulturális témakörökben, és ekkor még a kapcsolódó dokumentumokat, képeket, videó fájlokat számba sem vettük.

 

A látogatók a legkülönbözőbb célokkal érkeznek:

 

 • Hol találok információt a közoktatás szabályozásáról, a Nemzeti Alaptantervről?
 • Milyen szabályok vonatkoznak az érettségi vizsgákra?
 • Hol találom a legfrissebb felsőoktatási pályázatot?
 • Honnan tölthetem le a szöveges értékelés programját, vagy a tanév rendjéről szóló rendeletet?
 • Melyek a legfrissebb álláspályázatok?

 

Csak néhány a rengeteg különböző cél közül, mellyel a látogatók a portálra érkeznek. Az új arculatot úgy terveztük, hogy a lehető legtöbb igény 1 kattintással elérhető legyen.

 

Oktatási és Kulturális Minisztérium portál főoldal

 

 

Megtartottuk a már bevált eszközöket: felső, egyértelműen tagolt menüsor, bal oldali többszintű navigáció, akadálymentesség, RSS-csatornák, pályázati gyűjtőoldal és részletes kereső.

 

Új eszközöket vetettünk be:

 • beszédes oldalcímek (URL), pl. www.okm.gov.hu/felsooktatas,
 • nagyobb képek, betűméretek és más betűtípusok alkalmazása az olvashatóság érdekében,
 • gyorskereső a fejlécben,
 • oldalújratöltés nélkül megtekinthető információs dobozok (Pályázatok, Gyorselérés, Kiemelt programok) a főoldalon és a kiemelt rovatok kezdőoldalain.
 • oldalújratöltés nélkül megtekinthető hivatkozások, interaktív funkciók (Európai Unió, Hírlevél, stb.),
 • gyorselérést segítő hivatkozásgyűjtemény a főoldal alján.

 

 

 Gyorselérés a főoldal alján

Gyorskereső

Elég csak néhány karakter begépelése és a gyorskereső rendszer a keresődoboz alatt megjeleníti a legrelevánsabb 5 találatot. A rendszer az összes cikk tartalmában, meta-adataiban keres és a másodperc tört része alatt szolgáltat eredményt. A legjobb illeszkedést az előfordulási gyakoriság, az előfordulási hely (pl. cím, bevezető, alcímek, stb.) és a frissítés dátuma alapján számítja ki. Természetesen a régi, jól bevált kereső is rendelkezésre áll, melynek sebességét jelentősen növeltük.

 

Gyorskereső

Beszédes címek (URL)

Mostantól szinte az összes oldal közvetlenül is elérhető egyszerűen megjegyezhető címeken, pl. www.okm.gov.hu/palyazatok.

A Webra3 lehetővé teszi, hogy egy tartalomra tetszőleges számú további beszédes cím mutathasson, így például az OKM egy kiemelt programja elérhető legyen a www.okm.gov.hu/szemunkfenye és a www.okm.gov.hu/szemunk-fenye címen is.

Akadálymentesség (WAI)

A W3C nemzetközi testület akadálymentesség ajánlását (Web Accessibility Initiative Web Content Accessibility Guidelines) követjük, amely a legteljesebb ebben a témakörben. Az egyes országok kormányzati előírásai, így a magyar is, ennek egy részhalmazát tartalmazzák csak. Az akadálymentesség magába foglalja a gyengénlátók számára nagykontrasztú változat készítését, de nem egyenlő ezzel. Részletesebben itt olvashatunk az akadálymentességről: http://www.webra.hu/szinfalak-mogott/akadalymentes-weboldalak

Közadattár

A Webra rendszer integrált módon tartalmazza a Közadattárhoz (http://kozadattar.hu/) való kapcsolódás lehetőségét. Ennek következtében nem szükséges külön kliens programot letölteni, hanem elegendő a szokásos módon a webes adminisztrációs felületen feltöltött híreket, jogszabálytervezeteket néhány adattal kiegészíteni. A Webra megfelelő formában (OAI) automatikusan eljuttatja a feltöltött adatokat a Közadattár rendszerébe.

Gyors oldalbetöltés

A továbbfejlesztett gyorsítótár gondoskodik az egyes oldalak lehető legrövidebb időn belül történő előállításáról és a felhasználókhoz történő eljuttatásáról. A legtöbb oldal előre generált állapotban várakozik, így nagyon gyorsan átadható a látogatók számára. Az adminisztrációs felületen történt változtatáskor a tartalmak újragenerálásra kerülnek.