Megoldások

Tankönyvvé nyilvánítás elektronikus támogatása

2006. november 20.
A kiadók és a szakértők munkáját mostantól a WEBRA munkafolyamat kezelő rendszer támogatja és hangolja össze. A törvény által előírt szempontok ellenőrzését szövegbányászati algoritmusok segítik.
A tankönyvvé nyilvánítás folyamatát, a kiadók és a szakértők munkáját mostantól a WEBRA 3.0 munkafolyamat kezelő rendszer támogatja és hangolja össze. A törvény által előírt szempontok ellenőrzését szövegbányászati algoritmusok segítik. A teljes folyamat elektronikus úton zajlik, a könyveket is így kell feltölteni. A beléptetés elektronikus aláírás alkalmazásával is lehetséges.
 
A tankönyvvé nyilvánítást elektronikusan támogató rendszer a teljes folyamat számítógépes rendszeren történő nyomon követését, valamint a 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet 3. számú melléklete alapján a szempontok mesterséges intelligencia algoritmusok (szövegbányászati módszerek) segítségével való automatikus ellenőrzését teszi lehetővé.
 
Olyan automatizált elektronikus rendszert alakítottunk ki, amelyben a szakértők hatékonyan ellenőrizhetik a kiadók által elkészített tankönyvek megfelelését az előírásoknak. Az előírások egy része algoritmus segítségével ellenőrizhető, másik része viszont csak speciális módszerek segítségével vizsgálható. A morfológiai elemző, kategorizáló, összehasonlító algoritmusok segítik a szakértőket a kiértékelésben, illetve a szakértők is taníthatják, finomhangolhatják az algoritmusokat. Ezzel felgyorsul, és minőségileg jobbá válik a kiértékelés.
 
A teljes folyamatot két különálló rendszer valósítja meg: a KIR adatmanipulációs alrendszer és a WEBRA 3.0 WMS munkafolyamat kezelőre alapuló szakértői alrendszer. A két rendszer XML-SOAP adatkommunikációja biztosítja az együttműködést. A KIR alrendszer a kiadók által már ismert tankönyvi adatfeltöltő rendszer továbbfejlesztése.
 
Képek a rendszerről:

 
 
 
 
 
Projekt
"A tankönyvvé nyilvánítás folyamatát és az ellenőrzési szempontok részben automatikus kiértékelését támogató szoftver fejlesztése"
AITIA International Zrt.
Budapest, 2006