Megoldások

Megújult a Kempelen Farkas HIK Tankönyvtár

2006. március 30.
A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK) a fejlett informatikai technológiát a saját szolgálatába állítja teljes szövegű tankönyvek esetén is. Ma már elengedhetetlen, hogy a tankönyvek, szakkönyvek, folyóiratok digitális formában, az interneten keresztül elérhetővé váljanak az érdeklődők számára. Ezek felépítése egyszerűvé teszi a mentést, nyomtatást, ilymódon segítve az aktív tanulást.
A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK) a fejlett informatikai technológiát a saját szolgálatába állítja akkor is, ha teljes szövegű tankönyvekről van szó. Ma már elengedhetetlen az, hogy a tankönyvek, szakkönyvek, folyóiratok digitális formában - az interneten keresztül - elérhetővé váljanak az érdeklődők számára, melyek felépítése könnyűvé és egyszerűvé teheti a mentést, nyomtatást, ezzel segítve az aktív tanulási folyamatokat.
 
A Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtárat (KFDT) 2005. elején jött létre, és szerepe abban áll, hogy a HIK céljainak megfelelően a széles körben ismert szabványokra alapozva, nyílt és könnyen felhasználható formátumokban jelenítsen meg és adjon közre különböző tudományágakat felölelő tankönyveket, és az ezekhez kapcsoló folyóiratokat, ábrákat, illusztrációkat. A könyvek XML alapúak, és nyitott-, élénk fejlesztői közösséggel rendelkező DocBook szabvány szerint épülnek fel (a témáról bővebben itt találhat információt). A dokumentumok azonosító metaadat fejléce a Dublin Core- illetve MARC szabványokat követik. Megjelenítésük, nyomtatásuk HTML, pdf, Word és újabban Ms eBook formátumokban is lehetséges.

Az elmúlt év munkájának eredményeként közel száz cím készül(t) el elektronikus formában. Ezen elektronikus dokumentumok a tudományágak széles spektrumát ölelik fel az irodalomtól az orvostudományon át a mezőgazdasági technológiákig.

A megújítás

Az oldal arculata teljesen átalakításra került és új logót is kapott a Tankönyvtár. Az oldal alkalmazkodik a W3C-WAI szabványhoz, azaz vakok és gyengénlátók számára is megfelelő szerkezetben publikálja a tartalmat.

A kezelőfelületeket úgy optimalizáltuk, hogy a felhasználók a lehető legkönnyebben jussanak el az általuk keresett információig. A rendszer nagy adatmennyiség kezelésére képes és lehetővé teszi a tartalmi keresést is, a szövegben színezéssel jelölve a megtalált kifejezéseket.

A könyvek teljes tartalmát a rendszer DocBook XML-ben tárolja néhány kiegészítő szabvány felhasználásával (Dublin Core, MathML, ) és ebből a formátumból az adminisztrációs felületen a szerkesztők egy gombnyomásra képesek pdf-t, Word dokumentumot, HTML kimenetet generálni.

A megalkotott rendszer nemcsak tankönyvek, hanem bármilyen könyv tárolására alkalmas. A formátum nagy előnye, hogy a prezentációs, azaz formázási rész elválik a tartalomtól. Ez lehetővé teszi, hogy egy cég egységesen tudja alkalmazni a saját arculatát dokumentumaira, és az arculatváltás azonnal érvényre jusson az egyes dokumentumokban. Így a cégek számára is javasolt a különböző dokumentációkat ebben a formában tárolni. A rendszer webes felületen keresztül lehetőséget ad a tartalom szerkesztésére is, mintha egy szövegszerkesztővel (Word) dolgoznánk.