Megoldások

SZTE

2009. december 31.
Címkefelhő, online fogadóóra, tanrendi kereső (ETR integráció)

Megújult portál

„Elindult a Szegedi Tudományegyetem modern, fejlett, integrált keresőrendszerrel ellátott honlapja. Az új portál minden tekintetben megfelel a 21. századi kihívásoknak és elvárásoknak, így többek között olyan WEB 2.0-ás alkalmazások használatát is lehetővé teszi, mint az online fogadóóra és a hírek kommentelése” – tájékoztat a Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye.

 

A Webra rendszer lehetőséget biztosít több portál egy adminisztrációs rendszerből történő kezelésére, amely lehetővé teszi további egyetemi karok és tanszékek csatlakozását az új honlaphoz akár egységes, akár eltérő arculattal.

 

SZTE főoldal

 

 

Online fogadóóra, kommentelés

 

A legtöbb interaktív szolgáltatást az AGÓRA menüpontban találjuk meg.

 

A Szegedi Tudományegyetem rektora online fogadóórát tart. Az online fogadóórák előre meghirdetett időpontjaiban egyetemi ügyekben várják a kérdéseket, melyeket a kérdések sorrendjében azonnal meg is válaszol az egyetem rektora.

 

Az online fogadóóra modul moderálási lehetőséget biztosít, eltérő háttérszínnel kiemeli a válaszokat, jelzi a hozzászólások előzményeit, időpontját, valamint az adminisztrációs felületen biztosítja a fogadóóra könnyű megnyitási/lezárási funkcióit.

 

A „Szóljunk hozzá!” menüpont olyan cikkeket tartalmaz, amelyhez megjegyzéseket, kommenteket fűzhetnek a látogatók. A cikk alatt bejelentkezés nélkül vihetünk fel új hozzászólást. A kommentek időrendi sorrendben jelennek meg.

 

Címkefelhő

 

„A címkefelhő (angolul:tag cloud) egy weboldal felhasználói által készített címkék (tagek) vagy szövegbeli szavak gyakoriságának vizuális ábrázolása. A címkék többnyire szavak, melyeket általában abc-sorrendben sorolnak fel, és fontosságukat színük ill. betűméretük jelzi. E módon abc-helyük és fontosságuk alapján is meg lehet őket találni.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Címkefelhő)

 

Az egyes hírekhez a portál szerkesztői kulcsszavakat, címkéket vihetnek fel a Webra adminisztrációs felületein. A címkefelhő modul paraméterei között megadhatjuk, hogy hány címkét kívánunk megjeleníteni és mennyi különböző betűméretű részt kívánunk elkülöníteni. A címkékre kattintva az adott címkéhez kapcsolódó cikkek listáját láthatjuk. A címkefelhő modul automatikusan összegzi, kiszámítja és megjeleníti a leggyakoribb címkéket a fenti paraméterezés szerint.

Gyorskereső

 

A portál főoldalán, de minden további menüpontban is megtalálható a gyorskereső modul. Néhány betű begépelése után automatikusan elindul a keresés és már gépelés közben láthatjuk a releváns találatokat.

 

További újdonság a keresési típusok szerint felosztott találati lista megjelenítés. A jelenlegi gyorskereső az alábbi adatbázisokban keres:

  • Weboldal: a teljes honlap tartalmában.
  • Telefonkönyv: a folyamatosan frissített teljes egyetemi telefonkönyvben.
  • Google: az összes, egyetemi domain alatt található honlap tartalmában a Google keresőszolgáltatásának integrálásával.

 

SZTE Gyorskereső

 

Tanrendi kereső (ETR integráció)

 

Gyorskeresés oktatók (2500+), szakok, képzési programok(1000+), tanszékek között. A www.u-szeged.hu/tanrend oldalon az egyetem ETR tanulmányi rendszerében meghirdetett kurzusok között kereshetnek és böngészhetnek a honlap látogatói.

 

Az ETR-ből az adatok időszakosan kerülnek áttöltésre 6 félévre visszamenőleg. A Webra és ETR rendszer közötti kapcsolat SOAP XML alapú összeköttetésen keresztül valósul meg.

 

Az oldal tetején választhatjuk ki a számunkra érdekes félévet. A rendszer az aktuális félévet ajánlja fel az oldal betöltésekor.

 

A gyorskereső mezőjébe elég csak 3 karaktert begépelni és a honlap gyorskeresőjéhez hasonlóan azonnal megkapjuk az oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek szerint felosztott eredménylistát. Így egyszerre kereshetünk a tanrend legfontosabb tartalmaiban.

 

SZTE Tanrendi kereső

 

A részletes keresési feltételekben összetett lekérdezéseket definiálhatunk. A bal oldali fülekre kattintva kiválaszthatjuk az egyes feltételek értékeit, amelyek a kiválasztott keresési feltételek alatt jelennek meg. A keresés gombra kattintva az összes beállított feltételnek megfelelő eredménylistát kapjuk válaszul.

 

A tanrendi böngésző részben gépelés nélkül választhatunk az oktatók, szakok, képzési programok, tanszékek teljes listái közül.

 

A böngésző és a kereső többoszlopos eredménylistái a különböző oszlopok szerint átrendezhetők: ehhez a megfelelő oszlopnévre kell kattintani. Az aktuális rendezettséget a fel- vagy lefelé mutató kettős nyíl mutatja a fejlécben.