Megoldások

Elektronikus ügyintézés az FVM-nél

2007. április 05.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára átadásra került a Webra 3.0 alapú elektronikus ügyintézési és munkafolyamat-kezelő rendszer. Az alkalmazás megfelel a KET X. fejezetében és a kapcsolódó rendeletekben foglaltaknak.
Célja, hogy a Minisztérium ügyfelei az FVM honlapján elhelyezett elektronikus űrlapon keresztül (párbeszédre épülő elektronikus ügyintézés), valamint elektronikus aláírással ellátott e-mail útján (nem párbeszédre épülő elektronikus ügyintézés) kommunikálhassanak a rendszerrel.
Két specifikus munkafolyamat került modellezésre:
  • Külföldön megszerzett bizonyítványok és oklevelek elismerése
  • Szakértői engedély megadására, illetve megújítására vonatkozó kérelmek kezelése.
 
A fenti két folyamathoz kapcsolódó kérelmeket az FVM ügyfelei elektronikus űrlapok kitöltésével az FVM honlapjáról indíthatják el. A Minisztérium ügyintézői a belső, adminisztrációs felületen megvizsgálják, elbírálják, majd megválaszolják a kérelmeket a munkafolyamat-menedzsment rendszer által leegyszerűsített, ésszerűsített keretek között.
 
Az adminisztrációs rendszer jelenleg a következő részeket, funkciókat tartalmazza:
 
  • Munkafolyamat-kezelés: a két támogatott folyamat lépéseihez tartozó feladatok, a kapcsolódó értesítések, valamint az időzítés menedzselése
  • Munkafolyamat-szerkesztés - adminisztrátori jogkörű felhasználók tetszőleges számú és bonyolultságú további folyamatot modellezhetnek a grafikus felületen
  • Űrlapszerkesztés - az adminisztrátori jogkörű felhasználók összeállíthatják azokat az űrlapokat, amelyeket az egyes folyamatlépésekben ki kell tölteni
  • Felhasználói adminisztráció - melyben a rendszerhez hozzáférők adatai tárolódnak. Itt pontosan meghatározható, hogy ki léphet be a rendszerbe, ott milyen információkhoz férhet hozzá, és mely műveleteket végezhet.
  • Többszintű jogosultságkezelés: mely összefügg a felhasználói adminisztrációval, mivel különböző jogokkal rendelkező felhasználói csoportok definiálhatók, valamint a rendszer minden objektumára (űrlapok, munkafolyamatok, folyamatmodellek, felhasználói adatok) külön megadható olvasási, illetve módosítási hozzáférés.
  • Objektumböngésző: mely hierarchikusan szervezett, így segítségével könnyen visszakereshető minden a rendszerben tárolt információ.