Megoldások, referenciák

Folyamatok és űrlapok

2008. november 12.
Munkafolyamat-kezelés és webes űrlapok magasabb szinten...
Az üzleti folyamatok modellezése, racionalizása, analizálása, felgyorsítása régóta jelent kihívást a vállalatok számára. A Webra Munkafolyamat-kezelő és vele összhangban az Űrlapszerkesztő hatékony eszköz az üzleti folyamatokkal kapcsolatos problémák megoldásában.
 
A Webra munkafolyamat-kezelő rendszere lehetővé teszi, hogy:
  • külső látogatók, belső munkatársak üzleti folyamatok tevékenységeiben részt vegyenek, valamint a folyamatokat nyomon kövessék;
  • a jogosult adminisztrátorok valós időben monitorozzák és a hatékonyságot összegezzék;
  • új folyamatok tervezését grafikus felületen keresztül összekapcsolva webes űrlapokkal és a meglévő alkalmazásokkal.
 
A munkafolyamat-kezelő rendszer teljes egészében a Workflow Management Coalition Group (www.wfmc.org) szabványai alapján készült és ennek következtében más programokkal való adatcsere (XPDL import/export) lehetséges.

Űrlapok

Az Űrlapszerkesztő segítségével a Webra szerkesztőségi rendszerében egyszerű és komplex űrlapok is egyaránt megvalósíthatók. Az alábbi ábrán egy portálon történő űrlapmegjelenítést láthatunk. A fejléc az adott portál gazdájának nevét és logóját mutatja. A jobb felső sarokban látható a bejelentkezett felhasználó neve, az adatmódosítás és kilépés feliratok mellett.
 

Űrlap kitöltés a portálon
Űrlap kitöltés a portálon
A jobb panelen a súgó látható. A súgó tartalma definiálható űrlap, tábla és táblamező szintjén is, illetve ezek kombinációjaként. Így mindig az aktuális, kitöltési pozíciónknak megfelelő súgót láthatjuk. Az aktuális pozíciót a szürke kerettel kiemelt táblemező mutatja a fenti ábrán.
 
Az űrlappal végezhető műveletek gombjai (nyomtatás, piszkozat mentés, mentés és véglegesítés, ...) az űrlap felett helyezkednek el és az űrlap görgetésétől függetlenül rögzített helyen maradnak.
A rendszer képes automatikus piszkozat mentésre, amely nagyobb adattartalmú űrlapok esetében hasznos. A beállított időtartamnak (pl. 5 perc) megfelelően automatikusan elmenti az addig kitöltött űrlaptartalmat. Így hálózatszakadás vagy egyéb technikai probléma esetén az adatok nem vesznek el.
 
Az űrlap nagyobb egységekre (fekete sávok) bontható, melyek egymástól függetlenül kinyithatók/becsukhatók. A táblamezők között az MS Excelhez hasonlóan lehet közlekedni a kurzormozgató nyilakkal.
Automatikus számítás és ellenőrzés definiálható. Az összesítő sorokat a rendszer automatikusan számolja és tölti ki. A kitöltött adatlap mentése után hibaüzenetek figyelmeztetnek a hibás, vagy kimaradt adatokra, így a helytelen adatok bevitelének lehetősége minimálisra csökken. Táblák és űrlapok közötti összefüggések is egyszerűen megadhatók a rendszer számára.
 

Munkafolyamat-szerkesztő

 
A Munkafolyamat-szerkesztő egy flash technológián alapuló felület. A jól ismert fogd és vidd módszerrel megrajzolhatjuk tetszőleges munkafolyamatunkat. Az ikonok az egyes tevékenységek csomópontjait jelölik. Adott tevékenység elvégzése jogosultságokkal és határidővel szabályozható. A tevékenység elvégzése után a rendszer automatikusan kiértékeli és végrehajtja a feltételeknek megfelelő átmenetet. A folyamatokhoz űrlapot is kapcsolhatunk, melyet az űrlapszerkesztő rendszerrel tudunk összeállítani.

A külső portálról érkező felhasználói kérések is integrálhatók. Így a partnerekkel (B2B), vásárlókkal (B2C) folytatott kommunikáció, ügyintézés jelentős mértékben felgyorsítható. A gyors, problémamentes kiszolgálás versenyelőnyt jelent és a belső hatékonyságot is növeli.